Fitgirl, orthorexia en balans.

img_7661.png

Bij de titel alleen al zijn er vast al wat mensen die denken "Flikker toch op"Wat is de definitie van fitgirl? Slaan we niet compleet door? Ben ik zelf aan het proberen een fitgirl te zijn?  Afgezien van wat de definitie van fitgirl is volgens het wereld wijde web (ik ga het niet eens googlen..) wat denkt iedereen bij het woord 'fitgirl'? Ga je al over je nek van het woord?  Steek je de hand in eigen sportbh en denk je "Jep, fitgirl!" (want meer spierdefinitie betekend minder (echte) tiet) Slaan die echte echte fitgirls niet door naar de ongezonde kant? Daar waar je op het randje balanceert van "Orthorexia" Orthowattes? Het begint allemaal bij de orthodontist, die je scheefgegroeide tandjes weer recht in je smoel zet middels een middeleeuws martelwerktuig.

Just kidding.

Orthorexia: Dit zegt Wikipedia erover. Als ik het in mijn woorden zou uitleggen is het dat je doorslaat met gezond eten/leven. Niet meer gezond is in je hoofd EN voor je lijf. Dat het een obsessie wordt.  Het begint met gezonder willen eten, en het eindigt met het schrappen van ongeveer alles. Vetten, koolhydraten (suikers), eiwitten.  Een patatje mayo is nog net geen zelfmoord en een witte boterham met pindakaas met hagelslag is puur vergif. Als je dus doorslaat met alles wat gezond is kom je voedingsstoffen tekort. Je lijf heeft nou eenmaal van alles nodig. Om maar even iets te noemen: je hersenen hebben bijvoorbeeld als voornamelijke brandstof: Glucose. En -jawel- dat is suiker. Toch fijn als die bovenkamer een beetje goed draaiend blijft zou je denken.

Zoals ik al zei (want hey je kan beter in herhaling vallen dan in het water) Het begint met gezonder willen leven, wat kilo's kwijt, wat sterker en fitter voelen. Daarna moet het beter, sterker, strakker, lichter, nog meer spierdefinitie, sneller... you name it.  En dat gaat door tot het extreme.  Over alles wordt nagedacht, is het wel puur, is het gezond, is het biologisch, past het wel binnen de hoeveelheid  calorieën die ik 'mag'. Bij elk e-nummertje krijg je een paniekaanval, en een taartje, of snoepje heb je al weken (maanden? jaren?) niet gegeten. Laat staan twee repen Tony's achter elkaar.Je definitie van chocomel is opgewarmde sojamelk met rauw cacaopoeder. Het woord slagroom komt alleen nog voor in je nachtmerries en die scheut Baileys erbij kan helemaal niet. Compleet doorgeslagen. Er is geen balans meer te vinden. En ik denk juist dat daar de key zit in het leven. Met alles. Balans.

De fitgirl in mij heeft een tijdje geprobeerd van die mega mega pure chocola te eten. Omdat dat de "gezondere" versie is van mijn grote liefde:  alles-behalve-pure-chocola! Nou is er eentje, van Lindt met limoen/citroen stukjes ofzo erin, die vind ik wel lekker.

De rest vind ik niet te vreten. Ik hou gewoon van de ongezonde versies van ongezonde dingen. Taartjes bijvoorbeeld. M'n vriendinnetje A bakt -by far- de beste taartjes.  Taartjes moeten ongezond zijn.  Gewoon met suiker, slagroom en de hele teringzooi. Al die verantwoorde versies van 'onverantwoorde' dingen... Oke er zijn best gezonde taartjes, die wel lekker zijn hoor.. maar dan vervangen ze bijvoorbeeld de suiker met een liter honing. En hey, dat BLIJFT suiker. En hoe gezond ook, van een heleboel honing (en dus een heleboel calorieën) krijg je ook gewoon een dikke reet. Of dikke buik. Of spekwangen. Whatever.

Waarom niet gewoon lekker de dingen eten die je lekker vind, maar enigszins in balans. En nee ik weet dat twee Tony's op een dag niet echt een balans is. (Al zou je er feitelijk gezien een in elke hand kunnen houden en dan ben je toch aardig in balans)

Ook ik heb geprobeerd om te stoppen met snoep/koek/chocola.. en afgezien dat het me eerst allejezus veel moeite koste om 'af te kicken' (zo kon je het bijna noemen namelijk) leverde het me alleen een rustigere huid op. En ik was een stuk energieker. Maar veel verder dan een paar maanden ben ik niet gekomen want inmiddels zijn we alweer wat jaren later en is de conclusie nog precies hetzelfde als toen ik op survivalkamp een halve kilo -en nee ik overdrijf niet- chocoladehagelslag weg vrat bij gebrek aan chocoladerepen (sorry Hanneke en Evert):

Snoep, taartjes, koek en repen chocola...HET IS GEWOON TE LEKKER OM TE LATEN STAAN. Zelfde geld voor de patatjes, de kaassouffle, de kapsalon, de cheeseburger..

Gevolg van als je er teveel van eet.. Is dat je aankomt, en daar is (vaak) weer het gevolg van dat je wat minder lekker in je vel zit. Feit blijft dat als je meer energie in je lijf stopt dan dat je verbrand je gewoon aankomt. In vet.  (Ja er zijn uitzonderingen maar daar heb ik het even niet over)

Zolang je tevreden bent met je lijf en het leven gewoon nog leuk is, lijkt er mij vrij weinig aan de hand.. Af en toe een taartje, af en toe een patatje, af en toe lunchen bij de Grote Gouden M. Maar ook gewoon veel groenten, stukje fruit, noten..  En dagen met wat minder  brood en aardappel/rijst.  Heb je van de feestdagen een feestmaand gemaakt en zitten al je broeken eigenlijk lekkerder met de knoop open? Dan ga je weer wat beter opletten. Maar maandenlang op selderijstengels met hummus dip knagen en de Nutella en pindakaas verbannen kan nooit goed voor je zijn. Ik denk dat iedereen het gevoel van "Wat een kutdag op het werk ik ga m'n favoriete serie aanzetten met een zak chips erbij" wel kent. Om vervolgens zoete trek te krijgen en die Tony er ook nog zonder nadenken (en vaak ook zonder echt te genieten) achteraan proppen. Gewoon omdat het kan.  En hey als je dan toch bezig bent, giet er ook nog even een sloot alcohol achteraan. (en ja, ook van alcohol wordt je niet slanker. En nee je danst het er echt niet af. En je lever kan eigenlijk maar een drankje per uur verwerken.)  Alcohol komt gewoon gezellig bij je lovehandles met ongeveer 7 calorieën per gram.

Oke het gaat weer over chocola en alcohol en ik dwaal af. Anyhow, fitgirls dus.  Ook de sociale media helpen eraan mee.. Alle gezonde ontbijtjes, havermoutjes (met biologische ongezoete sojamelk van handgeplukte sojabonen met vanille extract) worden online gezet.. Salades die je in je holle kies propt als side-dish worden avond eten genoemd... En die 3 blokjes pure chocola wordt dan "cheatday" genoemd. Niet te vergeten "Oh my god I am sooooo bloated after cheat day" erbij te zetten. 7 keer per week via Feestboek inchecken bij de sportschool..

Als ik het zo bekijk ben ik geen fitgirl. Ja ik hou onwijs van krachttraining, en ik word blij van lijnen op m'n buik of bolle billen.. En de rug/schouder spieren die Snotjoch uit de gym "kankerlelijk" vond.. die vind ik leuk.  Ik vind het vooral fijn dat ik fit (oke nu even minder.. klote kruisband) ben, en sterk. En de dumbells en barbels zijn serieus een soort therapie na een klote dag.. Of in een klote periode. Maar ik kan me geen leven zonder gezellige ontbijtjes, en lunches met vriendinnetjes voorstellen. En een halve liter thee is gewoon lekkerder met een stuk chocola. En als ik zin heb om een borrel te doen, dan doe ik gewoon een borrel.  Of twee, of drie, of 10. Maar ik eet ook liters kwark, met een handje amandelen. Ik ben gek op m'n slowjuicer en maak ontzettend veel supergezonde sapjes. Ik drink veel gezonde smoothies, ik hou van salades (maar wel gevulde salades, niet een armoedige side dish.) Ik vecht regelmatig tegen late night pizza bestellen, en meestal win ik het. Soms win ik het niet, en voel ik me smerig haha! Ik denk trouwens dat dat wel een beetje een fitgirl dingetje is. Je smerig voelen na het eten van een hele zooi slecht eten. Maar als het dan even een tijdje 'slecht' gaat, weet dat het niet 1 januari hoeft te zijn om opnieuw te beginnen. En dus begin ik regelmatig weer vol goede moed overnieuw. Want goed voor je lijf zorgen, alles met mate (en maten) en in balans. Tomaatjes of worteltjes knagen als je weet dat je die avond de kroeg in duikt en er pas morgenochtend weer ondersteboven uitrolt..  Noem het balans. En balans zoeken is moeilijk. Helemaal als je innerfitgirl steeds vecht met je innerchocolateaddict. Ik heb overigens geen idee wat ik met dit hele fitgirl gelul wil bereiken.. Ik denk alleen dat een gezonde relatie met eten en bewegen belangrijk is. Van jezelf houden zoals je bent, en als je niet tevreden bent dan mag dat uiteraard, maar ga dan proberen te genieten van de weg naar je doel. Wees niet te streng. Geloof asjeblieft niet in wonderpillen en eet de hele dag door kleine beetjes. En ontwikkel geen haat of angst voor bepaald eten. Gluten bijvoorbeeld.. Zolang je er niet allergisch voor bent is er niets aan de hand. En geloof niet in je eigen excuses.  "Ik heb geen tijd" is onzin. "Gezond eten is te duur" is ook onzin.. Het is maar net waar je prioriteiten liggen.  Voel jezelf ook niet gedwongen om uren in de sportschool door te brengen. Zoek, als je wilt bewegen, iets wat bij je past. Dat kan ook gewoon elke avond twee rondjes door het park wandelen zijn.

Zijn jullie geïnteresseerd in zogenaamde "fitgirl"  (voeding/sport/motivatie/beweging) tips? Ik denk het niet, want internet stroomt al over van de fitgirlbullshit. Maar zo wel, ik hoor het graag, want ondanks dat ik geen ekte ekte fitgirl ben.. Ik vind voeding en sport/beweging en het geestelijke erachter onwijs leuk.